EBA 2. Kısa Film Yarışması ödülleri verildi  
EBA 2. Kısa Film Yarışması ödülleri verildi

EBA 2. Kısa Film Yarışması ödülleri verildi

Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğünce bu yıl ikincisi düzenlenen EBA Kasa Film Yarışması ödül töreni gerçekleştirildi.

EBA 2. Kısa Film Yarışması ödülleri verildi

Ankara’da bir otelde düzenlenen “İnsan ve Mekân” konulu EBA Kısa Film Yarışması ödül töreninde konuşan Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, “Milli Eğitim Bakanlığı ailesi olarak bizler eğitim seferberliğimizde çocuklarımızı ve öğretmenlerimizi çeşitli vesilelerle kültür ve sanat etkinliklerinde buluşturmayı; bu etkinliklerde onlara ev sahipliği yapmayı vazgeçilmezlerimiz arasında görmekte ve çok önemsemekteyiz.” dedi.

 

Sorgulayan, merak eden, analitik düşünebilen nesiller

Günümüzde eğitimin  ‘okul’ ve ‘derslik’ olgularıyla sınırlandırılamayacak kadar geniş ve çok bileşenli bir kavram haline geldiğini ifade eden Erdem, “Elbette ki bilim, bilimsel düşünce, eğitimin temeli ve vazgeçilmezidir. Temelinde bilimin yeşertildiği bir eğitim sisteminin nihai hedefi; soran, sorgulayan, merak eden, analitik düşünebilen, çözüm odaklı nesiller yetiştirmektir. Bakanlığımızın böyle bir eğitim sisteminin inşası için verdiği çaba, ayırdığı zaman ve enerji hiç şüphesiz takdire şayandır.” diye konuştu.

 

“Omuzlarımıza aldığımız yük ağır ama ağırlığınca kutsaldır”

Eğitimin durağan bir olgu olmadığını, eğitimin her an, her dakika her yeni gün yenilenmeyi gerektiren bir kavram halini aldığını vurgulayan Erdem, şunları söyledi: Değişen şartlar, değişen dünya düzeni bizlere şunu göstermektedir ki ‘çağın gerektirdiği insan’ olmak yalnızca bilim temelli bir eğitimle mümkün değildir. Bilimsel eğitim, sanat eğitimi ile yan yana gittiği zaman ‘çağın gerektirdiği insanı’ yetiştirmek mümkün olacaktır.

           

Sanat; her çağda insanı insan kılan, ona ‘hissiyat’ katan, paylaşım kültürünü çoğaltan, insanda ‘empati’ kavramını geliştiren bir gerçekliktir. Yani sanat, insanın manevi dünyasını zengin kılan bir araçtır. Sanat eğitimi bu yüzden şarttır. Seven, anlayan, hoş gören, önemseyen, duyumsayan, konuşan iletişim kuran bireyler yetiştirmek, eğitim ordumuzun başlıca sorumluluğu ve her birimizin vatandaşlık görevidir. Omuzlarımıza aldığımız yük ağır ama ağırlığınca kutsaldır.”

 

“Başarı, cesaretin ürünüdür.”

YEĞİTEK Genel Müdürlüğünün, öğrenci ve öğretmenlerin araştırmacı, entelektüel, yenilikçi niteliklerini öne çıkarmak, onların bilimde ve sanatta ürettikleri eserleri sergilemelerine imkân sağlamak amacıyla EBA markasıyla 5 ayrı alanda yarışmalar düzenlediğini hatırlatan Erdem, “Başarı, cesaretin ürünüdür. Düşüncemizin kaynaklık ettiği bu yarışmalarla öğrencilerimizde emeğe saygı ve üretime katkı bilinci oluşturmayı; onlara iyi ve güzel şeylere sahip olmanın yolunun paylaşmaktan geçtiğini özümsetmeyi, millî kültür ve değerlerinden beslenerek evrensele ulaşmak tutkusu aşılamayı hedeflemekteyiz.”

 

“İyi bir filmin kusurları olmalı; hayat gibi, insanlar gibi…” diyen Erdem, “Bu felsefeyle 2015 yılında ilki gerçekleştirilen EBA Kısa Film Yarışması’yla öğrenci ve öğretmenlerimiz hayal gücü, gözlem, senaryo ve dil birlikteliğiyle var ettikleri,  ‘insan-doğa-yaşam’ döngüsünün bir sonucu olan ‘insan ve mekân’ temalı kısa filmlerini, kendi beyaz perdelerine aktardı.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Erdem, yarışmaya katılan öğrenci ve öğretmenlere, jüri üyelerine ve emeği geçen herkese teşekkür etti.

 

“Dünyaya öncü bir ülkeyiz”

YEĞİTEK Genel Müdürü Bilal Tırnakçı da yaptığı konuşmada, teknolojiyi öğrencilerle buluşturmayı amaç edindiklerini ifade ederek, “Bunun için ülkemizin son 10 yılda yaptığı önemli projelerden biri olan FATİH projesiyle teknolojiyi öğrencilerimizle buluşturduk. Bu konuda dünyanın birçok ülkesinden hem öndeyiz hem öncüyüz. Büyük bir bilgi birikimi, büyük bir teknolojik alt yapı oluşturduk ve bunu ihraç edebilecek güce de geldik. Bu amaçla teknolojiyi edebiyatın diliyle buluşturup sanatın gücüyle bir araya getirerek filmler oluşturmak istedik. Bu üretilen filmleri de ödüllendirdik.” dedi.

 

Siyah-beyaz televizyonlarda Charlie Chapline’nin  kısa filmini izleyerek büyüdüklerini dile getiren Tırnakçı, “Mekânlarımız değişti, imkânlarımız değişti, şartlarımız değişti ama o aldığımız tat hala zihnimizde değerini muhafaza ediyor. Mekânlarla insana dair anlatımlar gelecek nesillerde de önemli izler bırakacak.” diye konuştu. Konuşmaların ardından yarışmaya katılanlara ödülleri dağıtıldı.

 

Öğrenci kategorisinde başarı ödülleri; İstanbul Taşoluk Anadolu Lisesi’nden Yapboz filmiyle Burak Yüksel, Tebdil-i Mekân filmiyle Edirne Süleyman Demirel Fen Lisesi’nden Enes Arda, Adana TOKİ Sarıçam Anadolu Lisesi’nden İnsan ve Mekân filmiyle Muhammed Cihazi, İstanbul Şehit Er Çağlar Mengü Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Üç filmiyle Recep Tayyip Günay, Amasya Sosyal Bilimler Lisesi’nden Mahkum filmiyle Seyit Ahmet Kazancı’ya verildi.

 

Öğretmen kategorisinde başarı ödülleri; İki Mevsim filmiyle Adana Çukurova Anadolu Lisesi’nden Ali Aktemur, Hayat Dediğin filmiyle Antalya Acarbulut Anadolu Lisesi’nden Erhan Koncak, Ağ filmiyle Arnavutköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden Gürkan Akın, Heny filmiyle Şanlıurfa Gazi Anadolu Lisesi’nden Mehmet Nişancı’ya verildi.

 

Jüri özel ödülleri ise, öğrenci kategorisinde Pandomima filmiyle Adnan Çağın Doğan, öğretmen kategorisinde Yılkı filmiyle Hakan Sümer’e verildi.

 

Seyircilerin oylarıyla seçilen Ben Seçtim ödülünü de öğrenci kategorisinde Mekânlar İnsanlarla Değer Kazanır filmiyle Fatih Karabaş, öğretmen kategorisinde Çantadaki Mutluluk filmiyle Muhsin Kavalcı aldı. Ödül töreni toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.